• Scherpe prijzen
  • Maatwerk
  • Direct contact
  • Vrijblijvend advies
  • Showroom 1200 m2

Hoe hoog mag een overkapping zijn?

Regels rondom overkappingen

Hoe hoog en hoe groot mag een overkapping zijn? De experts van MAN Overkappingen vertellen het u in dit blog. U leest welke regels er zijn voor het plaatsen van een overkapping en of u een bouwvergunning wel of niet moet aanvragen voor uw project. Deze vragen en meer beantwoorden wij voor u in dit blog, lees dus snel verder!

Hoe hoog mag een overkapping zijn

Hoe hoog mag een overkapping aan huis zijn? Dit hangt er vanaf of u de overkapping plaatst aan huis of vrijstaand. Een overkapping mag maximaal 0,3 meter boven de eerste verdiepingsvloer uitkomen. De overkapping mag in totaal maximaal 4 meter hoog zijn. Wanneer het hoofdgebouw een aanbouw is lager dan 4 meter, dan mag de overkapping niet boven het gebouw uitkomen. Qua diepte is een overkapping vaak dieper dan 2,5 meter. Aan huis heeft u te maken met de zogenaamde 2,5 meter zone vanaf de achtergevel. In dit geval geldt er voor uw overkapping een maximale hoogte van 3 meter.

hoe hoog mag een overkapping zijn

Hulp nodig bij uw keuze? Neem contact op!

Wanneer heeft u geen vergunning nodig

Gaat uw nieuwe overkapping achterin de tuin staan? Dan is dit volledig buiten de 2,5 meter zone. Uw overkapping mag in dit geval maximaal 3 meter hoog zijn. Dat betekend dat u voor een dergelijke overkapping geen vergunning nodig heeft. Wilt u graag een hogere overkapping hebben? Dan heeft u in veel gevallen een meldingsplicht.

Meldingsplicht overkapping

Wilt u hoger bouwen dan vergunningvrij is toegestaan of is uw overkapping straks zichtbaar vanaf de openbare weg? Voor deze situaties, en vele anderen, hanteren veel gemeenten een aanvullende lokale regelgeving. Vaak kunt u deze regels en uitzonderingen vinden op de website van de gemeente zelf. Ook komt het regelmatig voor dat u enkel een meldingsplicht heeft en dat u geen vergunning hoeft te regelen.

hoogte van een overkapping

Ideale hoogte van een overkapping

De regels zijn ruim. De meeste overkappingen zijn lager dan de maximale hoogtes en bevinden zich buiten de zone. Een ideale hoogte voor een overkapping is 2,4 meter. Uw overkapping voelt knus aan, maar u hoeft niet te bukken. De hoogte van het dak is dan ongeveer 2,6 meter.

Toegestane grootte van een overkapping

Naast een maximale vergunningsvrije hoogte is er ook een een maximale toegestane grootte van overkappingen. Veel gemeenten hanteren een meldingsplicht of vergunningsaanvraag bij overkappingen groter dan 30m². Wanneer u al tuingebouwen heeft staan, zoals een schuurtje, dan telt dit mee in de maximum van 30m². U kunt ons altijd bereiken wanneer u vragen heeft of bij uw gemeente langsgaan voor meer informatie.

ACTIE!

AANBIEDINGEN

Bekijk onze vele actie
producten!
Bekijk producten

overkapping 4x3
SHOWROOM

Breng een bezoek aan onze showroom van maarliefst
1200 m2
Oranjelaan 45 Rozenburg